vrijdag 19 september 2014

Schakel de natuur in tegen oorontstekingen

Ontdek de geneeskracht van de natuur!


Vooraleer je aan de slag wilt gaan met homemade middeltjes, is het belangrijk dat je zeker bent van de juiste diagnose. Ga daarom eerst langs je dierenarts zodat die kan bevestigen dat het om een externe oorontsteking gaat, dat is een ontsteking van de gehoorgang die loopt tot aan het trommelvlies.



Oorontstekingen kunnen onder andere ontstaan door bacteriën, schimmels, gisten, parasieten, vreemde voorwerpen, huidproblemen of door het gebruik van ongeschikte producten om de oren schoon te maken.

Symptomen van een externe oorontsteking zijn:
  • Krabben aan de oren 
  • Heftig schudden met het hoofd
  • Hoofd schuin houden met het ontstoken oor naar beneden
  • Piepen en/of janken
  • Rode oren
  • Stinkende oren
  • Bruinige afscheiding in de oorschelp
In de meeste gevallen zouden de oren worden schoongemaakt, waarna de hond antibiotica mee krijgt, al dan niet gecombineerd met steroïden zoals cortisone. Cortisone kan helaas een aantal nare bijwerkingen veroorzaken, probeer het dus zoveel mogelijk te vermijden als het niet ècht nodig is. Bovendien lijken traditionele geneesmiddelen het probleem op langere termijn net te verergeren.  

Gelukkig is er nu een natuurlijke oplossing beschikbaar om je hond snel te verlossen van die vervelende oorpijn. Stroop je mouwen maar omhoog want we gaan meteen aan de slag!

Aan de slag!

Meng in een klein glazen potje (bv. een kruidenpotje van Ikea) ruim vers geplukte bloemen van de koningskaars en een teentje knoflook en vul dit aan met 1 dl olijfolie. Voeg eventueel kamille, calendula en/of Sint-Janskruid toe. Sluit het potje goed af en bewaar het op een warme plek, zoals in de zon op de vensterbank. Schudt het mengsel dagelijks goed door elkaar gedurende een 3-tal weken (denk er dus aan dat dit op voorhand klaar voor gebruik moet zijn) en vergeet niet goed te zeven voor gebruik. 

Koningskaars werkt ontstekingsremmend, verzachtend, pijnstillend en zorgt voor weefselherstel. 

Knoflook bevat onder andere het natuurlijke antibioticum allicine.

Kamille werkt ontspannend, ontstekingsremmend, pijnstillend, verdovend en heeft antiseptische eigenschappen. Kamille kan ook ingenomen worden tegen de pijn, zodat uw viervoeter goed kan rusten en genezen.

Calendula heeft antiseptische en schimmelwerende eigenschappen.


Sint-janskruid heeft antibiotische eigenschappen en werkt kalmerend, zowel intern als extern.

Het is belangrijk om het middel correct aan te brengen, rechtstreeks op de betrokken plaatsen. Doe dit een 2-tal keer per dag en wacht geduldig af terwijl de natuur zijn werk doet. Dit middeltje mag uiteraard ook door de baas zelf gebruik worden.

Veel beterschap!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten