dinsdag 23 september 2014

Kefir to the rescue!

Vaarwel gisten, hallooo kefir!


Het ziet er uit als schattige, onschuldige bloemkoolroosjes, maar binnenin schuilt een ware bom van allerlei goeds voor het lichaam van mens èn hond!

Een klein stukje geschiedenis

Kefir werd oorspronkelijk ontdekt/gemaakt door Russische nomaden, de Osetten. Deze volksstam leefde in de Kaukasus, een gebied tussen Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan en stond gekend om hun gezondheid, vitaliteit en ouderdom. Doordat ze de melk van hun dieren in zakken bewaarden bij het rondtrekken, ontdekten ze dat dit ging gisten: kefir was geboren.

Maar wat is kefir nu eigenlijk?

Kefir is een geheel van goede gisten en bacteriën. Klinkt misschien niet zo heel aantrekkelijk, maar dat wordt het zeker wel wanneer je ontdekt wat het voor het mensen-/hondenlichaam kan betekenen! Kefir leeft van suiker (koolhydraten) en zet dit om in zuur, gas en alcohol.

Het zit boordevol goede bacteriën en gisten, onoplosbare proteïnen, aminozuren, lipides en complexe suikers. Kefir is rijk aan vit. B1, B12, A, D, K en biotine. De voornaamste mineralen zijn calcium, fosfor en magnesium.

Wat het voor onze honden kan betekenen

Brokkenvoeding, kan tot wel 70% (!!) koolhydraten bevatten. Die koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot suikers en die suikers gaan 'slechte' gisten in het hondenlichaam voeden. Teveel gisten = big problems! Denk bv. maar aan allerlei nare huidaandoeningen.

Zoals hiervoor reeds vermeld gaat kefir de koolhydraten afbreken in zuur, gas en alcohol en krijgen slechte gisten dus geen kans. Er zijn ook al studies geweest die hebben aangetoond dat kefir salmonella en verscheidene andere slechte bacteriën te lijf gaat.

Et en plus:
  • kefir heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen
  • geef het vooral na een antibioticakuur zodat het spijsverteringsstelsel herstelt kan worden
  • voorkomt allergieën
  • heilzaam bij candida-infectie en hartproblemen
  • reguleert een normale functie van de nieren, de lever en het zenuwstelsel
  • een gezonde, stralende huid, energieboost
  • versterkt het spijsverteringsstelsel
  • verlicht gas, een opgeblazen gevoel en brandend zuur
  • werkt tegen eczema en een slechte adem
  • helpt bij maagontsteking, alvleesklierontsteking, psoriasis, reuma, gewrichtsaandoeningen, artritis, bloedarmoede, etc.
  • remt de toename van kankercellen
  • beperkt acne, depressie, ongelukkig gevoel, astma-aanvallen, hoge bloeddruk, alle typen van diabetes, vermoeidheid, etc.
Start to kefir!

Tegenwoordig kan je kefir in de meeste supermarkten kopen en anders vindt je het wel in een bio-winkel of zelfs online.

Het aller-aller-allerleukste, meest natuurvriendelijke en gezonde is natuurlijk om thuis zèlf kefir te maken van kefirkorrels! Kefir kan gemaakt worden met koemelk, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, amandelmelk, kokosmelk en zelfs water. Aangezien we de keuken in duiken voor honden-kefir, opteren we uiteraard voor verse, rauwe geitenmelk. Mits correct gebruik gaan de kefirkorrels erg lang mee.


Bouw in het begin rustig op tot de aanbevolen dosis, voornamelijk honden die geen zuivel meer gewend zijn kunnen eventjes tijd nodig hebben om te wennen aan dat geweldige, nieuwe goedje.

Aanbevolen dosering:
- kleine honden: 1 theelepel tot 1 eetlepel
- medium honden: 1 tot 2 eetlepels
- grote honden: 2 tot 3 eetlepels

Maak ook voor jezelf een flesje van dit wonderdrankje, zo profiteren zowel baas als hond van al het goede van de natuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten