zaterdag 20 september 2014

Rauwe hondenvoeding

Geef jouw hond waar hij recht op heeft!



De kans is groot dat je er al eens van gehoord hebt. Indien niet, dan staat er een leuke verrassing te wachten. B.A.R.F. is de afkorting die globaal wordt gebruikt voor het zelf samengesteld voeren van hele stukken rauwe, verse voeding.  K.V.V. is dan weer de afkorting voor Kant-en-klaar Vers Vlees of (oh gruwel) Kompleet Vers Vlees, de gemalen neef van B.A.R.F. 




Een onderwerp dat elke hondenvriend onder de loep moet nemen!


De hond stamt af van de wolf. Het is een carnivoor, een vleeseter, een rauwe vleeseter. Zonder een hele wetenschappelijke uiteenzetting op te stellen, kunnen we zeggen dat wanneer voedsel verhit wordt, de structuur van de voedingsstoffen verandert waardoor deze voor de hond heel vaak veel moeilijker opneembaar zijn, of zelfs hun waarde verliezen.

Over ‘het grote water’ en in onze buurlanden is er al langer een revolutie gaande: weg met de artificiële hondenvoeding die veelal bestaat uit granen, afval en allerlei kunstmatige toevoegingen. En back to basics met wat onze viervoeters ècht nodig hebben, zoals de natuur het voorzien had.

Een bakkie (nog bevroren) B.A.R.F. van mijn pup, toen 16 weken oud. 
Een eendennekje en 2 kippennekjes op een bedje van lamshart, paardensucade en een heerlijke groentemix van wortel, peultjes, courgette, en bloemkool en als klein extraatje een blokje geitenmelk. Yummm!


Een bakkie K.V.V. 

Wie zijn hond voert volgens het B.A.R.F.-principe, voorziet daarbij volledig in de natuurlijke behoefte van zijn vriend en bovendien weet je exact wat je voert zonder al die vage, kunstmatige toevoegingen en granen.

Enkele voordelen op een rijtje:
  • Het gebit van de hond blijft schoon door het kluiven aan vleesbotten en het rukken en sleuren aan vlees. Zo voorkom je tandsteen, tandvleesontsteking en het uitvallen van gebitselementen. Bovendien heeft vlees de juiste pH waarde (zuurtegraad) waardoor er minder snel tandplak en tandsteen ontstaat. Tandplak leidt tot tandsteen, tandsteen leidt tot tandvleesontstekingen en tandvleesontstekingen kunnen weer leiden tot uitval van gebitselementen maar kunnen zelfs ernstige schade toebrengen aan organen als nieren, lever en hart.
  • Een natuurlijke voeding bevat natuurlijke vitaminen en mineralen die makkelijk door het hondenlichaam opgenomen kunnen worden. Ze blijven daardoor in topconditie.
  • Honden beleven veel plezier aan het eten van rauwe, verse voeding.
  • Allergieproblemen behoren (in de meeste gevallen) snel tot het verleden.
  •  Het bevorderd de gezondheid van de hond. Ze krijgen een sterk afweersysteem tegen ziektes en parasieten, een goede opbouw van het skelet, gezonde organen, geen overbelasting van organen door chemische stoffen of de verkeerde (plantaardige) eiwitten.
  • Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat honden, gevoerd met een rauwe, natuurlijke voeding, 3 tot 5 jaar langer leven.
  • Pups groeien over het algemeen zonder groeipijnen op. Ze groeien een fractie minder snel uit, zwaren pas op latere leeftijd uit en groeien gelijkmatig op, zonder extreme groeispurten.
  • Hoewel het wel of niet ontstaan van HD, ED en LPC niet 100% voedingsgerelateerd kan zijn, zien we minder skeletproblemen bij versgevoerde pups dan bij hun brokkenbroertjes en- zusjes.
  • Versgevoerde honden stinken niet. Niet alleen stinken ze niet uit hun bek, ze stinken ook niet uit hun vacht.
  • Omdat verse, rauwe voeding geen onnodige ballaststoffen bevat (zoals onnatuurlijke, chemische conserveringsmiddelen, vulstoffen, bietenpulp of de verkeerde eiwitten), wordt het lichaam minder zwaar belast. Honden die rauwe verse voeding eten, krijgen minder vaak last van lever- en nierproblemen.
  • Omdat verse, rauwe voeding geen kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen bevat en omdat het geen andere onnodige ballaststoffen bevat, ontwikkeld het gedrag van honden zich op rauwe voeding altijd positief. Zeer drukke honden (de zogenaamde ADHD honden) worden rustiger en de slome honden krijgen meer energie.
  • Vers, rauw gevoerde honden zitten doorgaans ‘strak in het pak’, ze zijn netjes gestroomlijnd, de vacht blinkt en hebben een super gezonde uitstraling in een super gezond lijf.
De vraag na het lezen van deze kleine greep uit de overduidelijke voordelen van rauwe verse voeding tegenover de ‘traditionele’ hondenvoeding is: durf jij het wel aan om het je hond nièt te geven…?

Oneindig veel meer info is onder andere te vinden in de boeken van B.A.R.F.-godfather Ian Billinghurst, ‘Rauwe voeding voor honden’ van Mogens Eliasen en uiteraard Het Internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten