donderdag 18 september 2014

De Ecologische Pootafdruk

Omdat alle beetjes helpen...



De eco-wattes? De ecologische pootafdruk! Na de ecologische voetafdruk, dat is een schatting van de aardoppervlakte die nodig is om te voldoen aan onze behoeften, valt er nu ook wat te zeggen over de ecologische pootafdruk. Oftewel: hoe kunnen wij als hondenbaasjes ervoor zorgen dat de natuur zo weinig mogelijk te lijden heeft onder ons leven met een viervoeter.


Verpakking

Alles wat we kopen zit in een verpakking. Per stuk in een klein plasticje, daarna in een plastic houdertje, daarrond een groot plasticje en daarrond nog eens een kartonnetje – als we geluk hebben. Het spreekt voor zich dat dit allemaal overbodige belasting voor het milieu is.

Als je de keuze hebt, kies dan voor afbreekbaar, recycleerbaar of gerecycleerd materiaal. Of een combi: win! Denk hierbij aan papier, karton, glas, etc… Akkoord, voor papier en karton moeten helaas bomen gekapt worden. Gelukkig hebben de papier-giganten tegenwoordig oor naar de vraag van het volk om natuurbehoud. Heel veel firma’s zijn actief bezig met het planten van jonge bomen om het kappen van een oudere boom te compenseren. Doe je research om er achter te komen bij welke firma’s je best kunt aankopen om natuurbehoud te steunen.

Papieren verpakkingen beschermen helaas niet voldoende tegen vocht en mogelijk andere externe factoren. Opteer dan, als het echt nodig is, voor een papieren verpakking die slechts eenmaal ingelegd is met plastic. Ook glas kan hergebruikt worden. In sommige gevallen hoef je er zelfs niet eens voor naar de glasbak. Denk maar aan de verse geitenmelk die je zelf gaat ophalen bij de boer, of glazen kruidenpotjes die de thuishaven zijn voor verschillende gezondheidstoppers… Hetzelfde geldt voor plastic tasjes, flesjes en doosjes, heel veel van deze verpakkingen zijn herbruikbaar. Plastic schroefdopjes kunnen tenslotte ook nog een goed doel dienen door ze binnen te brengen bij een verzamelpunt van de gekende ‘dopjesactie’ die de opleiding van hulphonden steunt.

Vlees

Ga voor bio-dynamisch, biologisch of organisch, vrije loop en lokaal.

Hoe natuurlijker een dier gehouden wordt, hoe minder stress het zal ondervinden en hoe minder toxines er in het lichaam zullen opstapelen. Zaken zoals antibiotica en groeihormonen zijn vanzelfsprekend uit den boze. Let op de afkomst van het vlees, niet alleen voor de maaltijden maar ook voor de snacks! De gekende ‘chicken jerky’s’, gedroogde kipfiletstukjes, komen vaak uit China waar groeihormonen eerder regel dan uitzondering zijn. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om thuis zèlf gedroogde snacks te maken, op die manier speel je safe en het is ook nog eens leuk om te doen.

Groenten en fruit

Wederom bio-dynamisch, biologisch of organisch en lokaal.

Genetisch gemanipuleerde producten zijn lichaamsvreemd en veroorzaken een ontstekingsreactie binnenin het lichaam met jeuk en diarree als gevolg. Een experiment waarbij vlinders leefden op genetisch gemanipuleerde gewassen, toonde aan dat de vlinders abnormale afwijkingen kregen en veel vroeger stierven. Je mag je dus gerust afvragen wat het effect op lange termijn kan zijn op het lichaam van onze viervoeters (en onszelf).

Wie helemaal ‘green’ wil gaan, kan een eigen moestuintje aanleggen, je kan het zo groot of zo klein maken als je zelf maar wil. Ook voor terrasjes zijn tegenwoordig super leuke oplossingen bedacht. Het is een prachtig zicht om met eigen ogen te zien hoe die kleine zaadjes, door jou zelf in de grond gestopt, uitgroeien tot geweldige, gezonde gewassen. Elk seizoen biedt zijn mogelijkheden, dus variatie verzekerd. Geweldig toch!

Electro

We houden het hier heel beperkt bij de koelkast en de vriezer. Zet deze apparaten niet koeler dan nodig, dat heeft geen zin. Het kost alleen maar meer energie en dus ook meer geld. Een koelkast hoort op +4°C te staan en een vriezer op -18°C. Een overvolle koelkast of vriezer is niet ideaal, maar te leeg is ook niet goed. Het apparaat moet dan meer energie verbruiken om de temperatuur te behouden.

Speelgoed

Ook speelgoed kan dusdanig gekozen worden dat het de ecologische pootafdruk minimaliseert. Opteer voor recycleerbaar, gerecycleerd en lokaal handgemaakt. Ga voor natuurlijke materialen, vrij van gevaarlijke kleurstoffen.

Green clean

Kies voor natuurlijke en hypoallergene schoonmaak- en wasmiddelen. Deze zijn minder schadelijk voor de luchtwegen, huid en vacht en zijn veelal minder gevaarlijk als ze toch ingenomen zouden worden. Verpakkingen horen afbreekbaar, gerecycleerd of recycleerbaar te zijn.

Veel kleintjes maken een groot

Gezonde tafelrestjes kunnen in een lijn door naar de dankbare hond of kunnen op de composthoop. Gebruik natuurlijke producten (polei, boorzuur) als ongediertebestrijders in plaats van chemische producten. Gebruik een fluoridefilter voor kraanwater, hoge fluoride-inname resulteert in botkanker. Gebruik zoveel mogelijk lokale producten, dat is goed voor de eigen economie en bespaart brandstof. Koop hondenkussens uit natuurlijke materialen, ongebleekte stoffen en onschadelijke verf. Ook hier bestaat een uitgebreid gamma van gerecycleerde en recycleerbare producten. Was je hondenspullen met aangepaste producten: natuurlijk en hypoallergeen. Verwarming te hoog, te laag of airco kan huidproblemen veroorzaken. En als laatste: laat de auto staan en neem de fiets of ga te voet voor een stevige wandeling met je viervoeter, goed voor het milieu, de hond èn de baas! Oh, en neem dan gelijk die biologisch afbreekbare poepzakjes mee!

Bereken via deze tool je eigen ecologische voetafdruk en kom zo te weten waar je eventueel nog verbetering in kunt brengen: http://calculators.ecolife.be/nl/calculator/bereken-je-ecologische-voetafdruk?lang_select=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten