maandag 22 september 2014

Kerngezonde kurkuma

Deel III van mijn persoonlijke Heilige Viervuldigheid


Kurkuma, of geelwortel, is een specerij dat wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma longa. En hoewel de meeste keukenprinsen -en prinsessen het gouden poeder wel kennen als kleurrijke smaakmaker in allerlei lekkers, kent nog lang niet iedereen zijn wonderbaarlijke eigenschappen. Tijd om dit geschenk van de natuur eens onder de loep te nemen!

Anti-alles

De Ayurvedische geneeskunde was ons wederom al lang voor met het gebruik van kurkuma voor onder andere het ontgiften van het lichaam, bloedzuivering, stimulering van galproductie in de lever, desinfectie van wonden, weefselherstel en als maagtonicum. Moderne studies, zoals die van Dr. Randy J. Horwitz, hebben aangetoond dat de kurkumine, dat is het actieve ingrediënt met helende eigenschappen, in kurkuma een uiterst krachtige anti-oxidant is. Anti-oxidanten neutraliseren onder andere vrije radicalen die zorgen voor pijnlijke ontstekingen bij artritis - denk aan de wat oudere viervoeters.

De ontstekingswerende eigenschappen, gecombineerd met het feit dat kurkuma een natuurlijke antibacteriële en antiseptische agent is, maken dat het ook bruikbaar is om huidverwondingen te desinfecteren en behandelen. Om optimaal resultaat te bereiken kan je het mengen met rauwe honing om het helende en antibacteriële vermogen te versterken.

Een hart voor kurkuma

Bij ouder wordende dieren kunnen, net als bij mensen, hartproblemen ontstaan. Denk aan bloedklonters en een te hoge cholesterol. Men heeft ontdekt dat kurkuma de LDL-waarden (slechte cholesterol) significant omlaag haalt, wat alleen maar goed is voor zowel het hart als de lever. Bovendien werkt het bloedverdunnend, waardoor ook het risico op mogelijk dodelijke bloedklonters daalt. Let op dat je niet gaat overdoseren, bloed mag natuurlijk niet te dun zijn. Dit is voornamelijk van belang bij patiënten die reeds bloedverdunnende medicatie krijgen. Overleg in dat geval met je (holistische) dierenarts over de juiste dosering.

Ontgifter

Zoals gezegd is kurkuma ook een zegen voor de lever. De lever speelt een grote rol bij de afvoer van toxines uit het lichaam. Vooral honden die commerciële brokkenvoeding en snacks achter de kiezen krijgen, hebben het soms zwaar te verduren. De lever is bij zowat elk biomechanisch proces betrokken: bloedstolling, afbraak van toxines, afvoer van afvalstoffen en energieopslag. Ook de galproductie, belangrijk voor de afbraak van vetten, staat op naam van de lever. Is jouw hond helaas gediagnosticeerd met een leverziekte, overleg dan weer eerst met je dierenarts alvorens kurkuma te gebruiken.

Kanker

Momenteel lopen er meerdere onderzoeken naar het kankerwerend vermogen van kurkuma, waarvan sommige reeds met verbluffende resultaten. Kurkumine remt de groei van tumoren en zou bestaande tumoren zelfs kunnen doen krimpen! Anti-oxidanten reduceren dan weer de negatieve bijwerkingen van chemotherapie.

There's more!

We zijn nog niet klaar! Want kurkuma helpt ook bij: epilepsie, allergieën, cataract, depressie, parasieten, verteringsproblemen, diarree, gezond metabolisme en het is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

Gebruik

Het is een beetje aftasten, maar over het algemeen wordt gezegd: 1/2 theelepel poeder / dag / 10 kg hond. Overdrijf niet, want zoals bij alles is trop teveel en teveel kurkuma zou eventueel voor constipatie kunnen zorgen. Sowieso moet een hond altijd over ruim vers water beschikken. Bewaar je nieuwe vriend in een goed afgesloten verpakking, op een koele, donkere en droge plek.

Honden met een reeds bestaand probleem, zoals hiervoor besproken, gaan eerst op consult bij de dierenarts. Net zoals honden die specifieke medicatie krijgen, geopereerd moeten worden en drachtige teefjes.

Opteer wederom voor bio om zo echt het allerbeste uit dit gouden poeder te halen. Bestellen kan ondermeer via: https://www.pit-pit.com/kurkuma-bio.html

Ook paarden kunnen genieten van de vele voordelen van dit gouden poedertje!

Tot slot

Alsof je na het lezen van al deze wonderbaarlijke eigenschappen nog een extra reden nodig hebt om kurkuma in huis te halen, is het ook nog eens een absoluut prachtige plant om met uit te pakken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten