donderdag 25 september 2014

Veiliger vaccineren

Een handige richtlijn...


Over-vaccinatie is een erg groot probleem aan het worden bij onze viervoeters. Tijd om een kort overzichtje te maken van wat wel, wat niet en wat nooit te doen!

Onlangs kwam ik dit handige (vrij vertaalde) overzicht tegen, opgesteld door Dr. Michael Dym VMD, in een magazine over natuurlijk hond-houden.

Doen:
  • Laat je hond titeren in plaats van standaard te vaccineren. Een titerbepaling toont aan door een klein beetje bloed af te nemen of er nog voldoende antistoffen zijn tegen bepaalde ziektes. Als dit het geval is, is vaccinatie dus niet nodig, integendeel!
  • Vaccinaties voor onder andere, lyme, bordetella (kennelhoest) en leptospirose (ziekte van Weil) kan je links laten liggen. Hun effectiviteit en bovendien hun veiligheid wordt ernstig in twijfel getrokken.
  • 1 vaccinatie tegen parvo en distemper (hondenziekte) op een leeftijd van 14 tot 18 weken is bij het overgrote merendeel van de honden voldoende om een levenslange immuniteit op te bouwen.
Niet doen:
  • Vaccinatie van pups jonger dan 12 weken is niet zinvol omdat ze nog allerlei anti-lichamen via de moedermelk mee krijgen.
  • Laat je hond niet voor meer dan 1 ziekte per keer vaccineren. Het lichaam krijgt zo al genoeg te verduren.
Nooit doen:
  • Vaccineren doe je nooit in tijden van stress. Denk aan hormonale, emotionele en lichamelijke stress.
  • Een hond met ziektesymptomen wordt vanzelfsprekend niet gevaccineerd omdat het lichaam al onder vuur ligt. Huid- en/of ooraandoeningen ten gevolge van een allergie of verteringsproblemen zijn ook ziektesymptomen!
Om over na te denken:

Over-vaccinatie is niet alleen weggegooid geld, in de eerste plaats wordt de gezondheid van de hond op lange termijn in gevaar gebracht.

Reacties op vaccinaties komen vaak voor. Niet alleen vlak na de inenting, maar soms ook dagen, weken, maanden of zelfs jaren later, als een vertraagde overgevoelige reactie.

Auto-immuunziekten, kankers en ernstige neurologische aandoeningen werden gerapporteerd bij onlangs gevaccineerde huisdieren.

Vaccinaties tegen parvo en distemper onderdrukken het immuunsysteem 10 tot wel 14 dagen na toediening.

Afscheiding van levende virale vaccinatie antigenen kunnen reacties veroorzaken bij gevoelige dieren die zelfs nog niet gevaccineerd zijn!

Rabies vaccinatie kan er voor zorgen dat er antilichamen worden aangemaakt tegen de schildklier en andere organen in recent gevaccineerde huisdieren.

Parvo en distemper vaccinatie verhoogt dan weer de kans op allergische reacties op grassen en pollen bij recent gevaccineerde dieren.

Het merendeel van de commerciële vaccinaties bevat ongezonde levels kwik, aluminium en andere zware metalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten