Het Amerikaanse ‘Journal of American Medicine’ schrijft: “Goat milk is the most complete food known”, oftewel: geitenmelk is de meest complete voeding die gekend is. Het bevat vitaminen, mineralen, electrolyten, spoorelementen, enzymen, proteïnen en vetzuren. Met vetmoleculen die slechts 1/5 bedragen van de vetmoleculen in koemelk, is geitenmelk makkelijk verteerbaar en wordt het zelfs getolereerd door honden met verteringsproblemen. Het lichaam kan geitenmelk verteren in slechts 20 minuten!
Waarom geitenmelk wèl?
Geitenmelk heeft enkele unieke eigenschappen waardoor het
beter verteerbaar is dan koemelk. Koemelk bevat namelijk bepaalde een groter
aantal bepaalde proteïnen (alpha-s1-caseine, beta-lactoglobuline en
alpha-lactalbumine, voor de nieuwsgierigen) waardoor de kans groter is op
allergische reacties. Geitenmelk bevat hier maar heel weinig, of zelfs niets
van.
Rauwe, verse geitenmelk bevat van nature lactase, wat
nodig is voor de vertering van lactose. Pasteurisatie en verhitting vernietigen
dit enzyme, waardoor mensen en honden die zelf geen lactase aanmaken,
gepasteuriseerde melk niet kunnen verteren. Rauwe, verse melk vormt vaak echter
geen enkel probleem.
Wonderdrankje
Maar wat maakt van geitenmelk dan zo’n wonderdrankje?
Wel, rauwe geitenmelk is een bron van makkelijk verteerbare probiotica die
bijdragen aan de strijd tegen verscheidene chronische aandoeningen, zoals:
- Leverziekte
- Metaalvergiftiging
- Ondervoeding
- Nierziekte
- Nierstenen
- Diabetes
- Slechte vertering
- Diarree
Gefermenteerde geitenmelk, zoals bv. in kefir, voegt nog
extra nutritionele waarde toe omdat tijdens het fermentatieproces nog meer
probiotica wordt toegevoegd, met een positieve werking tegen o.a. artritis,
prikkelbare darm syndroom, maagzweren en zelfs hersenstoornissen.
De afkomst is de
sleutel
De voedingswaarde van geitenmelk hangt, zoals bij alles,
af van de afkomst. Wat eten de dieren en hoe is hun algehele
gezondheidstoestand? Geiten die een zorgeloos leventje op grote graslanden
mogen leven, produceren veruit de allerbeste melk. Denk eraan dat elke vorm van
verwerking (pasteurisatie, vriesdrogen,…) afbreuk doet aan de voedingswaarde.
Ook voor gefermenteerde geitenmelk, zoals in kefir, moet rauwe, verse melk
gebruikt worden. Je kan kefir trouwens makkelijk zelf maken! (binnenkort meer hierover)
Zoek ook eens uit of er bij jou in de buurt misschien een geitenboer zit waar
je de verse melk zelf kan ophalen – en dus kan kijken hoe de dieren leven. Je
zal versteld staan van de gastvriendelijkheid en het reilen en zeilen op een
geitenboerderij. Bovendien is dit ook veel ecologischer. (ook hierover
binnenkort meer)
We kunnen dus besluiten dat rauwe geitenmelk tal van
voordelen heeft omdat het uiterst makkelijk verteerbaar is en doordat het het
lichaam voorziet van enzymen, probiotica, krachtige antioxidanten, essentiële
vetzuren, geconcentreerde vitaminen (zoals bv. vit. K2) en spoorelementen. En
dat alles puur natuur. Love it!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten