maandag 29 september 2014

Badtijd!

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een goede hondenshampoo?


Zelf ben ik niet zo'n voorstander van hondenbadderen. Mijn hond staat zelden onder de douche: hij vindt het niet leuk, ik vind het niet leuk en bovendien is het ongeveer nooit nodig. Maar omdat het regenseizoen (lees: stinkende modderpoelen-seizoen) weer voor de deur staat en omdat het bij sommige honden nu eenmaal wel moet (denk aan huidaandoeningen) hierbij enkele puntjes om in de gaten te houden.

De huid is het grootste orgaan. Dat is zo bij de mens, en ook bij de hond. Via de huid komen er dus een heleboel dingen in het lichaam, dat kunnen goede dingen zijn, maar ook schadelijke dingen. Ook kan het gebruik van de verkeerde producten uitwendig vervelende gevolgen hebben zoals erge jeuk of zelfs kleine kloofjes.

Het is dus van groot belang dat je in de allereerste plek gaat uitmaken of je hond wel nood heeft aan dat badje. Het overgrote merendeel staat er heus niet voor te springen, dus wil je je hond een echt plezier doen, ga dan lekker wandelen of spelen. Veeeeel leuker!

In sommige gevallen is het echter wel nodig en dan is de vraag welk product je gaat gebruiken. We willen wederom enkel maar het beste voor onze hond en dus gaan we eens kritisch kijken naar wat er zoal in hondenshampoos wordt gedraaid.

Artificiële kleuren

Deze staat met stip op 1. Artificiële kleuren zijn een grote no-no, ze worden met verscheidene vormen van kanker geassocieerd. 'Kruidenshampoos' kunnen dan lekker ruiken en in een fris groen kleurtje uit het flesje komen: denk erom dat dat kleurtje nièt van bladgroen komt, maar van een artificiële verfmengmachine.

Cocamide diethanolamine (DEA)

Deze kankerverwekkende emulgator wordt zonder blikken of blozen gebruikt met onder andere hormoon- en schildklierstoornissen en vergiftiging van de organen tot gevolg. Yikes!

Cocamidopropyl Betaine

Hoewel dit gevaarlijk stofje gewonnen wordt uit (mijn geliefde) kokosnoot, is het eindresultaat allesbehalve natuurlijk. Het zou contactallergie veroorzaken en beïnvloedt het gehele immuunsysteem op een hele slechte manier.

Formaldehyde

Formaldehyde valt het centrale zenuwstelsel aan, het is een kankerverwekkend concerveringsmiddel. Let op voor deze ingrediënten (Engels): doazolidinyl urea, imidazolidinyl urea of quarternium-15.

Parfum

Hoewel een lekker parfum vaak een reden is om een shampoo te kopen, is het vaak ook een afgeleide van een ongezond bestanddeel. De uitzondering hierop is de heerlijke, natuurlijke geur van essentiële oliën of planten. Denk er ook aan dat een hond extreem veel beter ruikt dan een mens, dus wat voor ons een lekker subtiel parfum is, kan voor een hond als hinderlijk worden ervaren. Parfums kunnen allergische reacties, neurotoxiciteit en problemen met het immuunsysteem veroorzaken.

Isopropyl alcohol

Deze gluiperd verandert in aceton zodra hij het lichaam binnengedrongen is. Het is een depressivum, zenuwgif, irriteert de longen en het hart en is een lever toxine. Ook gekend als (Engels): isopropanol, 2-propanol en propyl.

Isopropyl (SD-40)

Dit wordt gemaakt van het petroleum afgeleide bestanddeel propyleen dat de vochtbalans van de huid vernietigt en irritaties veroorzaakt, waardoor men vatbaarder is voor bacteriële en virale infecties.

Methylchloroisothiazolinole

Dit vreselijk moeilijk te typen / uit te spreken bestanddeel is een concerveringsmiddel en anti-schimmel. Het wordt geassocieerd met orgaanvergiftiging en is een gekende kankerverwekker. Landen zoals Canada en Japan hebben het zelfs reeds verbannen!

Parabenen en methylparabenen

Waarschijnlijk heb je het hierover al wel eens horen rommelen. Parabenen zijn concerveringsmiddelen die ernstige problemen aan het endocrien systeem, oftewel het hormoonstelsel, en ook het centraal zenuwstelsel verzoorzaken. De twee belangrijkste delen van het centraal zenuwstelsel zijn... de schedel en de ruggengraat. Reken maar uit. Te hoge oestrogeenwaarden worden gelinkt aan het gebruik van parabenen en kunnen kanker aan de baarmoeder, blaas en borst verzoorzaken.

Minerale olie

Dit is één van de meest verkeerd begrepen ingrediënten omdat het in zoveel producten gestopt wordt die als ultraverzorgend gelabeld worden. Minerale olie is een bijproduct van gedestilleerde benzine, het wordt gemaakt van ruwe olie. Het sluit de huid af.

Ftalaten

Deze binden de geur, het parfum, aan de zeepbasis. Ze veroorzaken ook ernstige stoornissen in de hormoonbalans.

Polyethyleenglycol

Is een gekende kankerveroorzaker die gebruikt wordt als oplosmiddel in shampoos en conditioners. Enkele bijwerkingen: malabsorptie van nutriënten, maagproblemen, ijzertekort, geheugenverlies en dysfunctie van het immuunsysteem.

Polysorbaat

Polysorbaat is een goedkope emulgator, het bindt olie met water. Het is een kankerverwekker en haalt de pH-waarde van de huid/haar/vacht overhoop.

Propyleenglycol

Wordt gebruikt om vocht vast te houden door een laag te leggen rondom de haarschacht. Huidirritatie en vergiftiging van lever en nieren krijg je er gratis bovenop!

SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat)

Deze chemicaliën vangen olie en vuil. Maar ook lichaamseigen olie. Daardoor kunnen huidirritaties ontstaan, welke bij honden vaak te laat worden opgemerkt door de vacht, en bovendien zijn het rarara... kankerverwekkers.

Natuurlijke Neppers

Opgepast voor Natuurlijke Neppers, zoals ik ze noem. Dit zijn producten die als natuurlijk gepromoot worden, gewoon omdat ze één of ander vaag ingrediënt bevatten dat op basis van *iets wat in de natuur voor komt* gemaakt zijn. Denk maar aan de geliefde kokosnoot zoals hiervoor vermeld.

Conditioners

Een hond heeft geen behoefte aan een conditioner. Een conditioner moet meestal de toegebrachte shampoo-schade verbergen door lichaamseigen haaroliën te vervangen met artificiële oliën. Conditioners blijven hangen op de vacht en worden zo door de huid geabsorbeert.

Wat dan wèl?




Wees gerust, al zou je bijna gaan denken van niet, toch blijven er genoeg dingen over die wèl kunnen.

Om te beginnen gebruik je een HONDENshampoo en niet je eigen fris-en-fruitig-flesje. De pH-waarde van de hondenhuid is rond de 7,5 tegenover die van de mens die rond de 5,5 is. Ook de, voor de mens, pH-neutrale zepen zijn dus niet geschikt voor onze viervoeters!

Gebruik je Natuur Neus en ga op zoek naar producten met geweldige natuurlijke oliën zoals die van kokosnoot, olijf, jojoba, tea tree, aloë vera, rozemarijn, salie, cederhout, pepermunt, zoete sinaasappel, eucalyptus en dennennaald. Rozemarijn extract kan ook als bewaarmiddel gebruikt worden.

Of doe lekker trendy en maak je eigen hondenshampoo uit een mix van castilië zeep (Dr. Bronner's), azijn, olijfolie, water en essentiële oliën.

Ik wil toch nog benadrukken dat het in de meeste gevallen echt niet nodig is om een hond (of eender welk ander dier) te wassen met een shampoo. Dieren zijn zelfreinigend, de natuur heeft ze dusdanig gebouwd dat opgedroogd vuil er gewoon afglijdt. Zelfparfumerend zijn ze niet, maar moet dat dan? We hebben ervoor gekozen om ons leven te delen met een hond en tja, die komt soms met een hondenluchtje... Laat je moddervriend -desnoods in een aparte en makkelijk schoon te houden ruimte- lekker opdrogen en je zal zien dat het vuil er vanzelf af valt! Eventjes de stofzuiger erbij nemen (voor de vloer, niet de hond) et voilà!

BRON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten