donderdag 2 oktober 2014

Snackjes snoepen


Snoepje?

De meeste honden beleven ontzettend veel plezier aan een lekkere stevige snack om te kluiven. Het is bovendien ook een leuke bezigheid en heel goed voor de tanden. Om er zeker van te zijn dat je jouw hond een verantwoorde snack geeft, volgen hier enkele tips.

De bron

Zoals we al verscheidene malen besproken hebben, is de bron van waar iets afkomstig is van cruciaal belang om een gezonde, verantwoorde voeding te bieden. Dat is zeker niet anders voor snacks en snoepjes. Het is inmiddels geweten dat de spotgoedkope gedroogde kipfilets (die overigens met veel smaak worden binnen gespeeld) vaak vanuit China komen en vol zitten met allerlei rommel die je absoluut niet in je hond wilt. Het is zelfs zo erg dat er helaas al enkele slachtoffers gevallen zijn.

Om zulke rampscenario's te vermijden, ga je dus op zoek naar een verantwoorde snack. Dat wil zeggen dat je flink zal moeten zoeken! In de eerste plek omdat je granen inmiddels verbannen hebt (good for you!) en op de tweede plek omdat je een kwalitatief goed product wil. Kijk dus goed naar het etiket en bezoek eventueel de website of sociale media van het bedrijf dat de producten produceert, zo krijg je al snel een goed beeld van waar dat bedrijf voor staat. Zoek naar termen zoals GMO en BPA vrij, organisch, biologisch etc. Kleurstoffen en geurstoffen zijn uiteraard uit den boze, evenals bewaarmiddelen. Durf ook eens kritisch te kijken naar de verpakking, die is vaak niet zo onschuldig als ze er uit ziet.


Een voorbeeldje van een no-no...


Om echt zeker te zijn dat je jouw hond alleen maar het beste geeft, kan je je eigen droger aanschaffen en zelf aan de slag gaan met snackjes maken! Er staat genoeg info op internet over wat, hoe en hoe lang. Er zijn zelfs speciale groepen op Facebook die hun tips en tricks graag delen met liefhebbers. Zo droog je bijvoorbeeld reepjes kipfilet, runderlippen, paardensnijsels, stukjes orgaan, kippenpoten, enz., enz., enz. Fun verzekerd!


Zelf drogen


Hond VS snack

Hoe groter de hond, hoe groter de snack. En wel om de simpele reden dat we verstikkingsgevaar willen voorkomen. Al heb je de meest gezonde snack der gezonde snacks gevonden: als de grootte niet aangepast is, kan het alsnog flink mis gaan. Het is ook de bedoeling dat je hond er kauwplezier aan beleeft en dat hij de nutriƫnten langzaam kan opnemen om een goede vertering te bevorderen. Als een grote snack door het kluiven te klein is geworden of scherpe punten heeft gekregen, dan is het aan te raden om het weg te pakken. Let er ook op dat de snack niet klem komt te zitten tussen de tanden, in het gehemelte!

Honden die alles hap-slik-weg binnen spelen, hebben meer baat bij een zachtere snack om zo problemen te vermijden, tenzij je dus echt een hele grote stevige snack vindt waar hij gegarandeerd flink op moet kluiven.


Yummie!


Ingrediƫnten

Pakweg 90% van de aangeboden koekjes of zachte kauwspullen bevat een groot gehalte aan granen/zetmeel met gevaar voor overgewicht en allergische reacties en daarbovenop de erg grote kans dat ze niet GMO vrij zijn. Ook in dit geval kan het erg interessant zijn om zelf aan de slag te gaan en zo een graanvrije hondensnack te fabriceren. Niets gaat boven de keuken van de baas!


No thanks...


Het verwerkingsproces

Hoe 'onbewerkter' een product is, hoe beter! Dat wil zeggen dat de gezonde snack meestal een bruine kleur zal hebben en dat er een flink geurtje aan zal zitten. Wees blij, zo hoort het! Rawhide (witte doggy chips, witte gevlochten botten etc) zijn helaas ook niet zo natuurlijk; ze zijn gebleekt om er op die manier aantrekkelijker uit te zien voor de (onwetende) consument.


Een gezond snackpakketje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten